Najlepsze ceny. Najlepsze oferty.

Bar & Restaurant 13

LConcept: Bar & Restaurant 13 to autorski pomysł na połączenie baru, restauracji, sklepu z winem i delikatesów w jednym miejscu. To przytulne miejsce, schowane na poziomie – 1 w Pasażu 13 oferuje swoim gościom najlepszą jakość produktów regionalnych z całej Europy. Nasza oferta zawiera ponad 350 gatunków wina, pięćdziesiąt gatunków sera i kilkadziesiąt gatunków wędlin z różnych apelacji Starego Kontynentu. Otwarta kuchnia tworzy nową jakość w świecie krakowskiej gastronomii, powodując iż nasi goście mogą indywidualnie skonsultować z kucharzem swoje danie. Poza kartą oferujemy listę produktów z delikatesów, na której znajduje się szeroki wybór mięs, ryb i owoców morza, które mogą na miejscu przyrządzić nasi kucharze.

Pięciogwiazdkowy Hotel Warszawa - restauracja copernicus
Pięciogwiazdkowy Hotel Warszawa - restauracja copernicus
LCONCEPT 13
LConcept 13 to miejsce absolutnie wyjątkowe. W niepowtarzalnej scenerii zabytkowej krakowskiej piwnicy znalazła swe miejsce nie tylko restauracja, ale także niezwykłe Delikatesy i Vinoteka. Jest to sieć sklepów z winem połączonych z barem i restauracją oraz delikatesami nawiązując w ten sposób do oryginalnego konceptu włoskiego aperitivo czy hiszpańskiego tapas.
Szef Kuchni - PaweŁ Grabowski
Pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomi zdobywał na Górnym Śląsku w restauracjach z kuchnią śródziemnomorską (La Cantina) i tradycyjną kuchnią polską. Przygoda w „Atelier Amaro” i Concept 13 zainspirowała go i w 2015 roku postanowił opuścił Polskę, chcąc doskonalić swoje umiejętności pod okiem najlepszych szefów kuchni. Pracował i stażował w gwiazdkowych restauracjach w Wielkiej Brytanii w kuchniach które słyną z dyscypliny. Zaczynał pracę w Hambleton Hall w Hrabstwie Rutland. Był na stażu w The Ledbury, Dinner By Heston Blumenthal. Największe doświadczenie zdobył w legendarnej The Fat Duck Hestona Blumenthala w Bray pod Londynem w której pracował jako kucharz oraz cukiernik. To właśnie tam nauczył się wydobywać głębi smaku. Tam również poznał rzadko spotykane produkty premium i wyjątkowe produkty oraz przekonał się dlaczego są warte wysokiej ceny. Po Wielkiej Brytani nadszedł czas na Danię. Dwa legendarne miejsca. Praca w Geranium i Staż w Noma. W października 2022 roku wrócił do Polski. Jest Szefem Patronem w Restauracji 13 w Pasażu 13 w Krakowie przy Rynku Głównym. Miejsce znajduje się na poziomie -1 w oryginalnym sześciusetletnim wnętrzu średniowiecznego Krakowa. Praktykuje klasyczne techniki kuchni francuskiej z polskimi twistami. Najważniejsza dla niego jest jakość i smak. Ceni wyborne połączenia, zachowując prostą formę dań w oparciu o produkty premium takie jak szafran, kawior trufle czy foie gras.
Book Online

Menu

Typ kuchni: europejska.
To przytulne miejsce, schowane na poziomie – 1 w Pasażu 13 oferuje swoim gościom najlepszą jakość produktów regionalnych z całej Europy.
sprawdź menu

Godziny Otwarcia

Wt. - Sob. / 12.00 - 22.00
Niedz. - Pon. / nieczynne

Paweł Grabowski

Największe doświadczenie zdobył w legendarnej The Fat Duck Hestona Blumenthala w Bray pod Londynem.
sprawdź więcej




Galeria