Najlepsze ceny. Najlepsze oferty.

Restauracja Copernicus

Mieszcząca się w renesansowych wnętrzach Restauracja Copernicus proponuje Gościom dworską kuchnię polską, w nowoczesnej interpretacji utalentowanego Szefa Kuchni – Marcina Filipkiewicza. W menu nie zabraknie grzybów, przepiórek, dziczyzny, raków, szparagów oraz innych szlachetnych produktów. Gośćmi restauracji było wiele znamienitych osobistości w tym były prezydent Stanów Zjednoczonych – George W. Bush czy książę Karol.

Szef Kuchni - Marcin Filipkiewicz
Wcześniej pracował w kilku krakowskich restauracjach, a także we Włoszech oraz we Francji. Miał zaszczyt gotować dla wielu koronowanych głów, dostojników kościelnych, polityków i artystów. Kierował ekipą kucharzy, którzy zdobyli I miejsce w drugiej edycji Wine & Food Noble Night 2009. Zdobywca odznaczenia tytułu Szefa Roku 2017 Polski Południowej przewodnika Gault & Millau. Wyróżniony tytułem Prix au Chef de L’Avenir - Szef Przyszłości 2017 przez AIG (Académie Internationale de la Gastronomie) PRIX. W kuchni lubi łączyć różne style. Fundamentem zawsze jest jednak dobra kuchnia włoska oraz francuska. We włoskiej lubi zasadę, że główny smak jest dominujący a pozostałe – takie jak sosy oraz dodatki, które jedynie podkreślają jego głębię i uzupełniają. Ceni również polską tradycję. Przy pomocy nowoczesnych technik oraz innowacyjnego myślenia o gotowaniu, stara odejść się od stereotypów dotyczących naszej rodzimej kuchni. Tworzy więc dania lekkie i estetyczne. Daleki jest od kuchni molekularnej, korzysta jedynie z niektórych technik do dekoracji potraw. Podziwia mistrzów klasycznej kuchni jak Alain Ducasse oraz kulinarnych rewolucjonistów w stylu fusion: Granta Achatza z z restauracji Alinea w Chicago i Petera Gilmore’a z restauracji Quay w Sydney.
Book Online

Menu

Typ kuchni: dworska kuchnia polska.
W menu nie zabraknie grzybów, przepiórek, dziczyzny, raków, szparagów oraz innych szlachetnych produktów.
sprawdź menu

Godziny Otwarcia

Pon. - Niedz. / 12.00 - 23.00

Marcin Filipkiewicz

Pracował w kilku krakowskich restauracjach, a także we Włoszech oraz we Francji.
sprawdź więcej




Galeria